Spirituele Kinderwens Academie

Kies voor bewust ouderschap
Marieke Gerreman: “Kies geen tweede zwangerschap omdat je je kind een broertje of zusje gunt”

Marieke Gerreman: “Kies geen tweede zwangerschap omdat je je kind een broertje of zusje gunt”

Kindercoach Marieke Gerreman van ‘Marieke’s kindercoaching’ is getrouwd met Pascal en moeder van Lily-Fee (4). Marieke heeft diep vanbinnen nog een kinderwens, maar niet koste wat kost. Het kindje is welkom als het in een veilige en warme omgeving terechtkomt waarbij beide ouders helemaal in balans zijn. Over haar beweegredenen praat Marieke ons bij.

Hoe oud was je bij je eerste kinderwens?

Mijn man is tien jaar ouder dan ik en was al helemaal klaar voor zijn kinderwens. Dat zorgde ervoor dat ik zo rond mijn 21e al bewust nadacht over een zwangerschap. Ik voelde aan alles dat ik er nog helemaal niet klaar voor was. Soms dacht ik: ‘’Wat als ik helemaal geen kindje wil op deze wereld?’’ Mijn man had altijd zoiets van: ‘’Marieke, als jij er klaar voor bent dan hoor ik je wel.’’ Hij heeft me nooit gedwongen, gepusht of overgehaald. Dat zorgde ervoor dat we hier altijd, wanneer er behoefte aan was, heel open over konden praten met elkaar. Rond mijn 25e kreeg ik het gevoel dat ik er helemaal voor wilde gaan.

Jullie hebben je allebei bewust gericht op de kinderwens?

Wij vonden het samen belangrijk om een veilige plek te creëren binnen ons lijf, maar ook onze omgeving om ons kleintje te ontvangen. We zijn als vrouwen snel geneigd te denken dat wij er alles aan kunnen doen als het om onze gezondheid gaat. De mannen hebben daarin mijn inziens net zo’n belangrijke rol in. Daarin konden wij ons beiden vinden. Dat resulteerde erin, dat we beide o.a. geen alcohol dronken, op onze voeding letten en zoveel mogelijk onze groenten binnen kregen.

Wanneer merkte je dat je zwanger was?

In juli 2015, tijdens een vakantie in het Zwarte Woud. Mijn opa, waar ik een ontzettend hechte band mee had, was inmiddels een aantal jaren overleden. Hij liep me het beeld zien van hem in zo’n schommelstoel en een jongetje in zijn handen. Ik werd daar intens gelukkig van, niet wetende dat ik op dat moment zwanger was. Hij vertelde me die middag naar Freiburg te gaan. Ik wist dat het belangrijk was. We kwamen op een plein uit en daar stond een straatmuzikant met een doedelzak. Hij speelde het nummer van opa’s begrafenis. Twee vliegen in een klap, want mijn opa was dol op doedelzakmuziek. Het was emotioneel en het gaf me een warm gevoel.

Hoe verliep deze zwangerschap?

Een week later had ik zoveel pijn in mijn buik, dat ik niet wist waar ik het zoeken moest. Weer een week later bleek ik na een zwangerschap van ongeveer zes weken een miskraam te hebben. Ik was er vrij nuchter over. Ik wist me weer te herinneren, dat het zieltje dit nodig had om te groeien en ontwikkelen en dat was helemaal oké. Deze boodschap kreeg ik rond mijn 18e of 19e. Nooit gedacht dat het mij zou overkomen hoor.

Wanneer raakte je weer zwanger?

Na ongeveer een jaar. Wat was ik ongelofelijk blij en dankbaar! Ik ben nogal van de mooie momenten vastleggen, dus uiteraard nu ook. Mijn man was hierin terughoudender. Hij zei: ’’Ja, maar stel dat het nu weer niet goed is? Dan ben ik voor niks blij.’’ Waarop ik zei: ‘’Dat snap ik. Maar ik ben nu in verwachting, laten we nu blij zijn en genieten zolang het zo mag zijn.’’ Dat genieten duurde ongeveer zes weken, tot de nacht van Koningsdag. Dezelfde pijn, dus het was foute boel.

En toen werd je voor de derde keer zwanger….

Nadat mijn man en ik de tweede miskraam hadden verwerkt, of een plekje hadden gegeven, konden wij weer openstaan voor een kindje. Dat laatste blijkt ook wel. Elk liefdesmoment namen we de tijd, de liefde voor elkaar en zei ik: ’’Voel je welkom’’.

Hoe verliep deze zwangerschap van jullie dochter?

Tijdens mijn zwangerschap vond ik het belangrijk dat Pascal ook het gevoel van verbinding kon aangaan. Want ik hoorde veel in mijn omgeving dat de mannen zoiets hadden van: ‘’Ja, ik draag het niet, dus dat komt allemaal wel als het kindje er is.’’ Samen gingen we wekelijks naar de haptonoom. Zij gaf hem oefeningen om ook de verbinding te voelen. Dat was voelbaar, want Lily-Fee voelde de warmte van haar papa door mijn buik heen. Ze reageerde erop door te schoppen of naar de plek van de hand te gaan in energievorm. Heel dankbaar voor deze bewuste momentjes die we al met z’n drieën mochten delen.

Hoe kwamen jullie op de bijzondere naam Lily-Fee?

Halverwege mijn zwangerschap zaten Pascal en ik op de bank. We konden het niet eens worden over een naam. Ik vond het zo belangrijk dat de naam ook echt bij haar zou passen. We sloten onze ogen, legden allebei onze handen op mijn buik. Los van elkaar zagen wij een vrolijk meisje, dansend, gelukkig en blij met blondje haartjes. De naam moest dit dus ook uitstralen. De naam Lily-Fee heeft voor ons deze betekenis. Een ding is zeker: onze dochter wordt een meisje wat heel open in de wereld zal staan.

Hebben jullie momenteel nog een kinderwens?

Een moeilijke vraag. Ja en nee. Diep vanbinnen zou ik het heel fijn vinden om een kindje opnieuw, heel bewust op de wereld te mogen zetten. Maar mijn man heeft een burn-out gehad. Dit heeft nog een nasleep. Ook mijn lichaam heeft met regelmaat te kampen met zware vermoeidheid. Het is niet realistisch om nu nog een kindje te verwelkomen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat het belang van het kind, of het er nou wel of niet is, voorop te zetten. Wij kunnen koste wat kost voor een zwangerschap gaan, maar komt het kindje dan in een veilige en warme omgeving terecht? Daarom hebben wij ervoor gekozen om intens te genieten van wat we wel hebben samen. Natuurlijk doet me dat zo af en toe verdriet.

Wat adviseer je anderen met een tweede kinderwens?

Kies nooit voor een tweede zwangerschap met het argument: Het is zo zielig voor het kindje wat we nu hebben of we gunnen hem of haar een broertje of zusje. Garantie heb je niet voor een goede onderlinge band. En wanneer je als ouders het niet aankunt, doe je hen en jezelf tekort. Er zit veel kracht in tevreden en intens kunnen genieten van wat je hebt. Kijk daarbij ook zeker niet naar je omgeving. Dat hoor ik ook van vrienden om ons heen die het zielig vinden om enig kind te zijn. Alles heeft een reden en gebeurt zoals het mag gebeuren, dus ook als je enig kind bent in een gezin. Het komt hoe dan ook wel goed met hen.

Marieke is te bereiken via haar website