Spirituele Kinderwens

Kies voor bewust ouderschap
De geboorte van een moeder

De geboorte van een moeder

Soms ben ik getuige van een prachtig geboorteproces dat me nog lang bij blijft. Dan heb ik het niet over de geboorte van een fysiek kind, maar van een vrouw die haar ongeboren zielskind erkent. Zij wordt dan geboren als moeder. Een moeder die misschien wel na vele jaren van ongewenste kinderloosheid het van de daken wil schreeuwen dat ze toch een kind heeft, ook al zal ze deze nooit kunnen omhelzen. En dan weet ik weer precies waarom ik dit werk doe.

Geef betekenis aan je miskraam

‘Gelukzalig’, zo voelde mijn klant zich toen ze mijn praktijkruimte verliet. Ze kwam eerder die ochtend binnen als een sterke vrouw die vermoedde dat ze ooit een miskraam had gehad. Maar ze was eraan toe te ontdekken wat zich ‘echt’ heeft afgespeeld. En ze was hongerig om er betekenis aan te geven. Zodat ze haar pijnlijke ervaringen uit haar verleden na vele jaren kon omdopen tot zingeving in haar leven.

Je vrouw-zijn in het geding

Als een vrouw een ongeboren kind heeft na een miskraam of abortus, is zij nog steeds moeder van dat zielskind. Vaak voelt dat voor haar heel anders. Zeker als er ook daarna geen kinderen meer zijn geboren in het gezin. Zij kan zich dan schuldig voelen dat haar lijf niet een kind heeft kunnen baren. Haar hele vrouw-zijn komt in het geding. Vooral als in haar omgeving wel kinderen gezond worden geboren en zij zich steeds meer incompleet voelt.

Muur tussen moeder en dochter

Maar er gebeurt nog meer. Haar moeder, die op haar beurt geen oma is geworden, kan ook veel verdriet hiervan hebben. Zij kan geheel goedbedoeld haar dochter adviezen geven waar deze weinig tot niets aan heeft. Ook haar moeder handelt uit pijn waardoor ze er niet helemaal vanuit haar hart kan zijn voor haar dochter. Als dit lang genoeg voortduurt, vervreemden moeder en dochter van elkaar. Momenten van onbegrip en ergernis stapelen zich op en vormen een muur tussen hen beiden in.

Ook het zielskind wil iets vertellen

Het ongeboren zielskind heeft ook zijn/haar eigen verhaal. Een miskraam gebeurt meestal niet ‘zomaar’. Tijdens mijn sessies waarbij ik vrouwen begeleid naar hun zielskind komen soortgelijke boodschappen naar voren. Vaak is het zo dat moeder en/of vader eerst nog iets mogen doen zoals werken aan hun verleden, hun relatie, hun woonplek etc. Pas als dat op orde is, kan het zielskind zich aandienen voor een succesvolle zwangerschap. De zielskinderen vertellen dit liefdevol en benadrukken dat hun moeders niets fout hebben gedaan. De tijd of situatie was nog niet rijp voor hun komst.

Heling in de vrouwlijn

Het is nooit te laat om je ongeboren kind te erkennen. Hem of haar een naam te geven. Om een liefdevolle connectie met je kind op te bouwen. Dat op zich is al prachtig met als bijeffect dat ook familiebanden (vooral in de vrouwlijn) worden geheeld. Als een soort vlindereffect komen situaties vanuit het verleden met terugwerkende kracht in een ander (zacht en liefdevol) licht te staan. Als de vrouw en het ongeboren kind worden herenigd, mag dit gevierd worden. Want er wordt dan een moeder geboren!

Joyce

2 comments found

Comments are closed.